“Nee, geen lak!” (Over de keus tussen hardwax-olie en parketlak)
Het imago van Nederlandse wijn is niet al te best
“Nederlandse wijn is zuur en duur.”
“De kwaliteit blijft achter bij de echte wijnlanden.”
“Witte Nederlandse wijn is al niks, maar de rode is helemáál niet te drinken.”
Klopt allemaal niks van.
Nederlandse druivenboeren werken met moderne druivenrassen die zich helemaal thuis voelen in ons klimaat. Ook de kennisachterstand is ingehaald, sinds de eerste Nederlandse commerciële wijngaard van start ging in de jaren 70.
Toch blijft de negatieve associatie hardnekkig hangen.
Net als bij gelakte vloeren.
Als ik in de showroom begin over vloerlak, zie ik de mensen al terugdeinzen
“O bah, lak glimt zo hinderlijk.”
“Nee, een lakvloer is gevaarlijk glad.”
“Lak? Maar we willen juist een natuurlijke uitstraling.”
In eerste instantie hebben klanten olie in gedachten als afwerking voor hun vloer. En dat snap ik best.
Een hardwax-olie geeft een natuurlijke uitstraling
Het is alsof je het hout zo uit het bos hebt gehaald.
De olie vormt een matte, beschermende laag. Oppervlakkige beschadigingen werk je gemakkelijk zelf bij. Daarbij is een hardwax-olie afwerking heel betaalbaar.
Aan de andere kant: gemorste vloeistoffen moet je meteen verwijderen, omdat ze anders in het hout trekken. En een hardwax-olievloer heeft regelmatig onderhoud nodig, inclusief een jaarlijkse oliebeurt. Als je dat niet doet, ben je over een paar jaar onnodig veel geld kwijt aan groot onderhoud of renovatie.
Een lakvloer is een ijzersterk alternatief
De nieuwste generatie vloerlak is extreem slijtvast en heeft een supermatte uitstraling. De lak is geurloos, antislip en vrijwel onzichtbaar. En omdat de toplaag waterdicht is, hoef je de vloer niet te onderhouden: een dweiltje erover is voldoende.
Nadeel is dat er glimsporen kunnen ontstaan door het schuiven van meubelen en dergelijke. Ook heb je minder kleurkeuze dan bij olie, en valt de prijs wat hoger uit.
Voorbeelden van lakvloeren



Voorbeelden van hardwax-olievloeren



Maar waarom heeft een lakvloer dan nog zo’n beroerd imago?
Heel simpel: de parketbranche is zo conservatief als een olietanker. Het duurt lang voordat het een nieuwe koers vaart.
Ik neem je even mee naar de jaren 80, toen vloerolie geïntroduceerd werd. Dat middel werd door de branche niet met open armen ontvangen, want de parketteurs gebruikten (je raadt het al) klassieke, hoogglans lak. Olie? Dat kan niet wat zijn, was de gedachte.
Langzaam veroverde parketolie zijn plek. En de fabrikanten ontwikkelden steeds betere oliën, waaronder de sterk uithardende hardwax-olie. Inmiddels wil 75% van de mensen een geoliede vloer.
Nu zie je hetzelfde gebeuren bij de nieuwste vloerlakken. Dat kan niet wat zijn, denken de meest conservatieve parketteurs. En die boodschap krijgt de consument voorgeschoteld.
Maar daar doet Zaanbever niet aan mee.
Kan niet bestaat niet – totdat we het zeker weten.
Trouwens: de ideale vloer bestaat écht niet
Elke vloer heeft minpunten, of je nu voor hout, tapijt of zeil kiest. Maar de beste vloer voor jouw situatie bestaat wel. En daarom vragen we je van alles als je een vloer bij ons uitzoekt:
- Hoeveel tweevoeters en viervoeters heb je in huis?
Legoblokjes, wandelschoenen, modderpootjes: ze hebben allemaal effect op de levensduur van je vloer. - Mag de vloer ‘leven’ of raak je geïrriteerd van putjes en krassen?
Het maakt wel uit of je Pietje Precies of Lama Waaien bent. - Hoeveel tijd wil je besteden aan het onderhoud van je vloer?
Ook als het antwoord ‘geen minuut’ is, hebben we een vloer voor je.
Daarna buigen we ons pas over interieurstijl, kleurwensen, budget en houtsoorten.
Ons advies?
Staar je niet blind op die ene wensvloer: bekijk ook de andere opties.
Als een rode wijn niet smaakt, spuug je ‘m uit en pak je een nieuwe fles. Maar dat gaat niet met een vloer. Wij helpen je te kiezen voor een vloer waar je over een paar jaar ook nog blij van wordt.
Comments are closed.