“Een houten vloer en vloerverwarming? Gaat dat wel samen?”
Ja hoor, dat gaat zelfs prima samen. En het is nog energiezuinig ook.
Waarom zijn veel mensen huiverig voor een houten vloer op vloerverwarming?
Dat zit zo:
tot de jaren ‘80 waren alle houten vloeren van massief hout. Massief hout werkt. Het krimpt en het zet uit onder invloed van temperatuur en vocht.
Dit werken verergert als je een massief houten vloer blootstelt aan sterke temperatuurswisselingen, zoals vloerverwarming. Het hout trekt krom, de vloerdelen gaan kieren. Het resultaat: een vloer die schots en scheef komt te liggen. Dat doembeeld zit nog steeds in het hoofd van veel mensen.
Maar dan kennen ze het lamelparket nog niet
Ook wel duoplank, multiplank of samengestelde plank genoemd.
Lamelparket bestaat uit een toplaag van massief hout, verlijmd op watervast multiplex. Alle lagen zijn kruislings verlijmd. Dat zorgt ervoor dat de plank niet gaat werken en geen kant op kan.
Een lamelvloer heeft de uitstraling van een massieve vloer, maar het heeft niet de nadelen ervan. Vandaar dat het de ideale combi met vloerverwarming is.
En het is nog energiezuinig ook
Een klassieke radiator heeft een watertemperatuur van 60 graden nodig om een ruimte te verwarmen. Maar een kamer met een houten vloer en vloerverwarming wordt al warm met een stooktemperatuur van 35 graden.
Dat merk je in je energierekening. En dus in je portemonnee.
Daarnaast geeft hout de warmte nog lang af. Het zorgt voor een constante temperatuur en een aangenaam klimaat. Je hoeft de thermostaat niet steeds hoger en lager te zetten.
Kan de nieuwe houten vloer over bestaande vloer met vloerverwarming?
Op zich is dat geen probleem. We checken dan eerst naar de kwaliteit van je huidige vloer. Is deze ongelijk? Dan egaliseren we de vloer eerst.
Soms is het beter om de oude vloer te verwijderen. Maar let op: laat hamer en beitel asjeblieft liggen totdat wij langs zijn geweest. Ons advies kan onnodig hak- en breekwerk voorkomen.
Laat je ook goed adviseren over je vloerverwarming
Je huidige vloerverwarmingssysteem kan verouderd zijn of veel energie vreten. Dan is het beter om zowel de vloer als de verwarming te vervangen. Je wilt immers geen lekkage van oude leidingen of hoge stookkosten. We adviseren jou ook daarbij.
Zaanbever werkt al meer dan 20 jaar samen met JK vloerverwarmingssystemen. Dit bedrijf legt de vloerverwarming in maximaal 1 dag aan, zodat Zaanbever al snel aan de slag kan met de nieuwe vloer. Voor je het weet, kun je je kamer weer inrichten.
Dus: kan een houten vloer op vloerverwarming?
Ja hoor, met lamelparket altijd. En dat is nog een energiebewuste keuze ook, dus tel uit je winst. Je zit er al gauw warmpjes bij.
Heb je een vraag of wil je gewoon meer informatie? Dat kan ook. Vul het formulier hieronder in en je hoort binnen twee werkdagen van ons.
Comments are closed.