Een houten vloer onderhouden: appeltje-eitje (en zonder dweilen)
Sommige mensen krijgen al nachtmerries bij het idee dat ze hun houten vloer moeten onderhouden. Emmers met klotsend water, dweiltjes en zere knieën passeren de revue.
Ik help je graag uit de droom: een houten vloer onderhouden is zo gepiept. En je hoeft er niet eens voor te bukken.
Waarom moet je een houten vloer onderhouden?
Alle bewoners van je huis laten hun sporen na op de vloer.
Natte voetstappen. Modderige hondenpootjes. Een veeg van een zwarte schoenzool.
Hoe sneller je die sporen verwijdert, hoe langer je vloer mooi blijft. Vergelijk het met je gebit. Hoe beter jij poetst, stookt en flost, hoe minder kans op gaatjes. Of erger: een kroon.
Moet je een lakvloer ook onderhouden?
Nee. Wax- en olievloeren hebben onderhoud nodig, maar een lakvloer is onderhoudsvrij. Die hoef je alleen maar schoon te maken met een licht vochtige dweil.
Ik raad je zelfs aan terughoudend te zijn met de goedbedoelde middeltjes uit de winkel. Die zijn vaak op wasbasis. Je vloer raakt onmiddellijk verslaafd aan dat spul en wordt gaandeweg een waxvloer in plaats van de lakvloer waar je voor koos.
Kan het onderhoud van mijn houten vloer ook met groene zeep, soda of azijn? Daar lees ik goede verhalen over
Asjeblieft geen soda. Soda is heel agressief en kan diepe zwarte vlekken achterlaten op je vloer. Gebruik soda voor het ontvetten van je afvoer, maar niet voor je mooie houten vloer.
Ook groene zeep laat alle alarmbellen rinkelen. Ondanks het romige karakter van groene zeep is het middel te agressief voor je vloer. Daarnaast wordt de vloer er vet van en trekt het extra vuil aan. Net wat je niet wilde.
Azijn is op zijn tijd best een goed idee – als je de lucht kunt verdragen, althans. Het ontvet goed, dus als je tóch groene zeep hebt gebruikt is azijn een uitkomst. Ook wanneer je de vloer in de olie zet, kun je eerst azijn gebruiken om het hout te ontvetten. De olie pakt dan beter.
“Oké. Regelmatig dweilen dus. Heeft Zaanbever iets handigs daarvoor?”
Jazeker: het Bona vloersysteem. Je pakt de reinigingsset erbij en je kunt gelijk aan de slag.
- Je hoeft geen sopje te maken
- Je hoeft geen kletsnatte dweilen uit te wringen (met knoeirisico)
- Je kunt ook een klein oppervlak schoonmaken in een handomdraai
- Je kunt de reinigingspad 300 keer wassen in de wasmachine
- Je weet zeker dat de reiniger veilig is voor je houten vloer
Even de keukenvloer schoonmaken na het koken? Of de natte hondenpoten van de voordeur naar de mand verwijderen? Bona erbij pakken, poetsen en klaar. Na gebruik zet je de set zo in de kast, tot de volgende schoonmaakbeurt.
En als je liever een houten vloer zonder onderhoud hebt? Zaanbever gebruikt lakken die geschikt zijn voor openbare gelegenheden. Denk aan Schiphol, het Rijksmuseum en de Hermitage. Je kunt je voorstellen dat deze toplaag járen meegaat bij huis-, tuin- en keukengebruik. Ze zijn mooi, slijtvast en onderhoudsvrij. En wil je 100% gemak? Dan is een PVC- of laminaatvloer ideaal: onderhoudsarme vloeren die niet terugschrikken van een beetje modder of gemorste rode wijn.
“Volgens mij is mijn houten vloer niet meer netjes te krijgen met een beetje dweilen”
Zullen we dan even langskomen voor advies? Misschien kunnen we de houten vloer schuren of intensief schrobben met onze PowerScrubber. Dan wordt de uitstraling weer als nieuw.
Dus
Een houten vloer onderhouden is zo gepiept met ons vloermopsysteem. Benieuwd hoe het werkt? Kom dan naar onze showroom in Beverwijk voor een demonstratie ter plekke. En gebruik het emmertje-met-sop maar voor de badkamer.
Heb je een vraag of wil je gewoon meer informatie? Dat kan ook. Vul het formulier hieronder in en je hoort binnen twee werkdagen van ons
Comments are closed.