Ondervloer inspectie

Controle van de ondervloer (werkvloer):

Misschien wel het meest belangrijke van alles is de conditie van de ondervloer.
De ondervloer is de bestaande vloer waar de tussenvloer en later de houten vloer op gemonteerd wordt.
De ondervloer moet bij aanvang van de werkzaamheden vlak, schoon, droog, sterk en goed geconditioneerd zijn.

 

Vlak
De ondervloer moet geheel vlak zijn, dalen en toppen moeten uit de ondervloer verwijderd worden. Wanneer er met een stalen rei van 1500 millimeter gemeten wordt, mag de afwijking in de ondervloer niet meer bedragen dan 5 millimeter, dit gemeten in de meest ongunstige situatie. Een grotere afwijking betekend dat de werkvloer niet voldoende vlak is, en dient te worden geëgaliseerd met een daarvoor geschikte egaline.

Te grote onvlakheden hebben nadelige invloed op de kwaliteit, hierbij moet u o.a. denken aan het ontstaan van dalen en toppen in uw nieuwe vloer maar ook kraken en veren van de vloerdelen evenals slecht aansluiting van de vloerdelen op elkaar.

Sterk:
Als betonvloeren te zanderig zijn zal de lijm niet hechten, dit wordt gemeten met een kraspen of schroevendraaier. Als de vloer te zanderig is moet deze eerst versterkt worden met een epoxy scherm. Ook moet de vloer beklopt worden met een hamer. Op holle plekken ligt de dekvloer los, dit moet eerst gerepareerd worden.

 

Goed geconditioneerd:
In geval van een houten ondervloer is het van belang dat de balken en vloerdelen goed vast zitten en niet overmatig veren. Rotte delen van de constructie moeten eerst vervangen worden. Er dient altijd een goede lucht ventilatie onder de bestaande vloer aanwezig te zijn. Hieronder kunt u een pdf bestand downloaden voor een compleet ondervloer controle formulier.

 

Schoon:
De ondervloer moet geheel vrij zijn van stof, oude lijmlagen, vet, kalkresten (van bijvoorbeeld stucwerk) en alle andere materialen. Op een ondervloer die niet schoon is, zal de lijm niet goed hechten, Hierdoor komt de vloer na verloop van tijd weer los te liggen.

 

Droog:
De ondervloer dient droog te zijn, Zaanbever hanteert hiervoor een maximum vochtpercentage van 2%. Indien dit niet gehaald wordt is het mogelijk een vocht epoxy scherm aan te brengen. Dit scherm kan toegepast worden tot een maximum van 3%.

Bij multiplank vloeren kan dit probleem worden ondervangen met landbouw folie.

Noot: Epoxy vochtschermen zijn kostbaar. Een landbouwfolie niet

 

 

 

 

reviews


juli 2016

78m² eiken duo plank kant & klaar behandeld, fam. Starreveld

“Wij zijn enorm bij met onze nieuwe vloer.

Speciale dank ook aan Rob, die een fantastische klus heeft geklaard!

Dank nogmaals voor de prettige sfeer waarin een en ander tot stand is gekomen.”


Augustus 2016: 80m² duoplank

Hallo Sjors, de vloer is fantastisch mooi geworden, echt super! Hij is echt heel mooi al nu. Ook de complimenten aan Mo.

Nogmaals, bedankt !

Fijne vakantie, mocht ik je niet meer spreken.

Groet, Kees

Alle reviews >

Kom snel langs voor

onze aanbiedingen!